На 16 октомври 2021 Фондация „Българска месна традиция”, в партньорство с Евроток, Дружество Европейско право, Граждански институт, движение „Хранкооп“ и фондация „Екоцентрик“ стартира втората НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА.

НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА‘2021 се провежда  под патронажа на Министерство на земеделието, храните и горите. Кампанията е част от Независимите диалози в рамките на Форума на ООН за сигурност на хранителните системи‘2021: https://summitdialogues.org/dialogue/46568/. Диалозите за хранителните сисстеми на ООН са отворено световно пространство за споделяне и колективно изследване на възможностите за изграждане на устойчиви хранителните системи, които да се справят глобалния глад, изменението на климата и загубата на биологично разнообразие.

16 октомври е обявен за Световния ден на прехраната с решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). Това е денят на създаването на Организацията през 1945 и днес се чества в над 150 страни за раширяването на достъпа до храна и създаването на условия за устойчиво земеделие. България се включва през 2006 г.

Символът на СЕДМИЦАТА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА е ЗЕЛЕНИЯТ КАРТОН. За да отбележите лично 16 ОКТОМВРИ, Ви каним да се обедините около идеята за ЗЕЛЕНИЯ КАРТОН и да споделите с хората около Вас това, което правите за достъпа до добра храна.

По време на НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА‘2021  заедно с Вас и нашите партньори ще организираме:

  • общински форуми за насърчаване на общинските продоволствени политики;
  • училищни дебати – ученици от VIII-XII клас ще дебатират върху предизвикателствата, представени в документалния филм Честният магазин-какво наистина има в храната” (филмът може да бъде гледан на https://www.dokumentalni.com/archives/10841)
  • открити кухни – посещения на деца и ученици в местни кухни и срещи с водещи местни кулинари;
  • открити пазари – посещения на деца и ученици на фермерски пазари и срещи с водещи местни фермери;
  • открити производители – посещения на деца и ученици при производители на традиционни, фермерски и занаятчийски храни и срещи със собственици, технолози и майстори;
  • училищни мостове – срещи между ученици от професионалните гимназии с деца от детските градини и ученици от основните училища на тема „Вдъхновението да учиш за храната“;
  • виртуален градски тур за устойчиво хранене – преминавайки успешно през всички задачи и мисии, в края на тура ще получиш и специален подарък. Стартирайте своя тур от ТУК!
  • дискусия по „Скритата картина“ за предизвикателствата пред хранителните системи – наръчник и материали може да свалите ОТ ТУК.
  • видео предизвикателство – едноминутно видео, в което отговаряме на въпроса „Какво за мен е добрата храна“ с хаштаг #GoodFood4All #dobrahrana2021.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ в НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА‘2021 – ОРГАНИЗИРАЙТЕ събитие по предложените дейности. Очакваме информация – снимки, видео, репортажи – за Вашите събития и участвайте в номинациите за специалната награда за вдъхновяващо събитие zelenkarton@dobrahrana.info.

Кулминацията на СЕДМИЦАТА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА‘2021 ще отбележим с двудневна онлайн конференция на 26 и 27 октомври 20201 година – от 14 до 18 часа в платформата Microsoft Teams.
Конференцията тази година е посветена на предизвикателствата пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи.

С програмата на конференцията може да се запознаете ТУК.

Очакваме Вашата регистрация за участие в конференцията, а при интерес и предложения за презентации в срок до 22 октомври 2021 г. на електронна поща: conference@dobrahrana.info.