ИНИЦИАТИВАТА „ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА“
ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА НА ДИСКУСИЯ
В РАМКИТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИЯ СВЕТОВЕН ФОРУМ НА ООН
ЗА ХРАНИТЕЛНИ СИСТЕМИ

Националната инициатива „Достъп до добра храна“ на Фондация „Българска месна традиция“ ще бъде представена на дискусионна среща, посветена на малките и средни предприятия в Европа от хранително-вкусовия сектор, с принос при осигуряването на хранителни продукти за своята общност, страната и по света.

Срещата, която ще се проведе онлайн на 10 юни 2021 от 12 до 13 ч., е в рамките на предстоящия Световен форум на Организацията на обединените нации (ООН) за хранителни системи, която ще се проведе през юли 2021.

Инж. Живка Георгиева, учредител на фондация „Българска месна традиция“ и председател на организационния комитет на инициативата „Достъп до добра храна“ бе поканена да участва в дискусионната среща, след като нейното предприятие се включи в конкурса на ООН за малки и средни предприятия Small Businesses: Good Food for All – Europe, което цели да покаже вдъхновяващи примери от бранша за развитието на хранителните системи, устойчивото производство и отговорно потребление на храни.

ИНИЦИАТИВАТА „ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА“

Инициативата стартира през 2007 година като изследователски проект, насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред Достъпа до добра храна в България. В рамките на проекта от 2014 се организира годишна национална конференция, посветена на Достъпа до добра храна, на която са представeни резултати от изследването, дискутирани предизвикателства и добри практики в регулаторната рамка, производството, търговията и публичния образ на добрата храна. Конференцията се провежда всяка година на 24 октомври. Темите и участниците може да видите на: https://www.dobrahrana.info/events/

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА

С начало 16 октомври – Световния ден на ООН на прехраната – е НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА, в която всеки може да се включи с различни инициативи в подкрепа на достъпа до добра храна в България. Символът на седмицата е ЗЕЛЕНИЯТ КАРТОН. През 2020 бяха вдигнати над 2800 зелени картони в знак на съпричастност към кампанията от над 70 училища, над 25 детски градини, повече от 30 производители от 24 области в страната. Вдъхновяващи снимки на: https://www.facebook.com/events/3410240635731340/.

ГОДИШНИ НАГРАДИ „ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА“

В рамките на конференцията се връчват и годишните награди „Достъп до добра храна“ с цел да насърчат приноса за разширяването на достъпа до добра храна като обществено признание за инициативите и цялостната дейност на номинирания: https://www.dobrahrana.info/initiative/awards/.

За повече информация:

WWW.DOBRAHRANA.INFO    WWW.FACEBOOK.COM/DOSTAPDODOBRAHRANA

За регистрация в дискусионната среща на 10 юни 2021

https://zoom.us/meeting/register/tJAtd-ytpj0iGdV_Lvup8oE8SHIDG18hGKjf

За контакт: Диана Банчева – връзки с медиите – diana@sreda.net, 0885 321 361