3 ДНИ ДО СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА ООН ЗА ХРАНИТЕЛНИТЕ СИСТЕМИ

Снимка: UNFSS2021

 

Фондация „Българска месна традиция“ ще се включи в световния форум, който ще се проведе онлайн

Срещата на върха на ООН за хранителните системи ще се проведе на 23 септември 2021, четвъртък, под егидата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Тя ще бъде изцяло виртуална и ще протече по време на Седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Срещата на върха на ООН за хранителните системи е исторически шанс да се овластят всички хора да използват силата на хранителните системи, за да стимулират възстановяването ни от COVID-19 пандемията и да ни върнат на пътя към постигането всички 17 цели за устойчиво развитие до 2030 г.

През последните 18 месеца инициативите, предхождащи Срещата на върха, събраха представители на всички държави-членки на ООН и участници от целия свят. Бяха организирани и проведени над 1000 онлайн Диалога в 148 държави, на които бяха поставени и обсъдени предизвикателства пред устойчивостта и сигурността на хранителните системи на местно, регионално и глобално ниво. Участие взеха представители на държавите-членки, малки и средни предприятия, на неправителствени организации, активисти, младежки лидери, изследователи, представители от системата на ООН.

Фондация „Българска месна традиция“ взе участие в серия Диалози, проведени през юни и юли 2021. Бяха представени дейностите и резултатите от националната инициатива „Достъп до добра храна“. Партньорството с националните институции, местни производители, общините, училищата и академичните среди, което се поддържа в рамките на кампанията бе оценено високо от участниците като ефективен инструмент за повишаване на хранителната грамотност във всички възрастови групи, подобряване на условията за квалификация на млади кадри за хранителната индустрия и застъпничеството за политики.

Срещата на върха на ООН за хранителните системи ще се проведе на 23 септември, четвъртък, с начало 16.00 ч. българско време и ще продължи до 1.00 ч. на 24 септември. Провеждането на форума онлайн ще даде възможност на всички заинтересовани да участват. Форматът също предполага организацията и предприемането на инициативи по места от всеки, които да променят начина, по който светът произвежда, консумира и мисли за храната.

Фондация „Българска месна традиция“ ще излъчи в реално време във Фейсбук страницата на инициативата „Достъп до добра храна“ пленарната сесия „Ускоряване на действията за постигане на бъдещето, което искаме“ на 23 септември, четвъртък, от 16.00 ч.

В програмата са предвидени обръщения от представители на почти 90 държави-членки, с които да се отговори на предизвикателства от целия спектър на хранителните системи. В резултат от проведените Диалози с държави-членки на ООН с участието на над 45 000 заинтересовани, 80 държави са предложили свои стратегии за развитие на приобщаващи, устояващи и устойчиви хранителни системи. Очаква се до края на седмицата броят им да се увеличи.

Фейсбук страница на „Достъп до добра храна“:

https://www.facebook.com/DostapDoDobraHrana

Всеки може да се регистрира за виртуално участие, както в пленарната сесия, така и във всички модули от програмата на:

https://www.unfoodsystems.org/registration/

Предварителна програма (от 18 септември):

https://www.un.org/sites/un2.un.org/files/un_food_systems_summit_preliminary_programme_sep18.pdf