V-та КОНФЕРЕНЦИЯ "ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА"
24 октомври 2018

На 24 октомври 2018 в зала Витоша на ИнтерЕкспоЦентър, София се проведе петата национална конференция „ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА“. Конференцията се организира от фондация „Българска месна традиция“ и Евроток България в партньорство с Граждански институт, Дружество Европейско право, Движение ХРАНКООП, фондация „ЕкоЦентрик“, Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство.

Конференцията през 2018 бе кулминацията на обявената на 16 октомври СЕДМИЦА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА. В рамките на кампанията бяха организирани над 100 събития в цялата страна, като се включиха над 60 училища и над 20 детски градини, повече от 20 производители, областните администрации на Русе, Хасково и Добрич. В рамките на кампанията деца и ученици се срещнаха с водещи местни кулинари, местни фермери, технолози и майстори, производители на традиционни, фермерски и занаятчийски храни. Впечатляващи бяха осъществените училищни мостове, в които ученици от професионалните гимназии посетиха деца от детските градини и ученици от основните училища и споделиха какво е „Вдъхновението да учиш за храната“.

ЗЕЛЕНИЯТ КАРТОН е символът на кампанията  ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА.

В рамките на СЕДМИЦАТА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА бяха вдигнати 2500 ЗЕЛЕНИ КАРТОНА в подкрепа на разширяването на достъпа до добра храна от

кулинари, производители, фермери, изследователи, ученици от професионални гимназии в страната, представители на институции, читалища, неправителствени организации, журналисти. Най-вдъхновяващите снимки бяха наградени по време на конференцията.

„За храната трябва да се говори грамотно и компетентно. Фокус на конференцията тази година е хранителната грамотност. Това обхваща знанието и съзнанието за това какво консумираме – откъде идва, какво причинява на организма и какво се случва с отпадъците“, каза при откриването на конференцията инж.Живка Георгиева, основател на фондация „Българска месна традиция“ и инициатор на проекта „ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА“.

Приветствие отправи д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните.

„Тук сме, защото смятаме, че инициативата е изключително важна. Следва децата да бъдат възпитавани на здравословно хранене не само в семейството, а и в училищата и дори от по-ранна възраст – в детските градини. Благодарим на организаторите за инициативата. Могат да разчитат н Българската агенция по безопасност на храните, като на лоялен партньор, както в това, така и за бъдещи събития,“ подчерта д-р Кулински.

ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА ‘2018”

По време на конференцията бяха връчени ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА ‘2018”, учредена от фондация Българска месна традиция и Граждански институт. За пръв път Комитетът по номинациите изпита сериозна трудност за избор от рекорден брой номинации и в няколко категории определи повече от един носител на наградата.

Такава бе категорията „Младежко предприемачество“, в която бяха връчени четири награди

  • на шеф Цветомир Николов – създател на кулинарен проект NIKO’LAS” 0/360;
  • на шеф Георги Бойковски – създател на кулинарен проект „КАРМАРЕ“  в София
  • на Фондация „Сетът на Мария“ – за проект BON APPÉTIT КЕТЪРИНГ  – социално предприятие, което осигурява обучение на млади хора с интелектуални затруднения
  • на Фондация „За социална промяна и включване“ – за проекта HOPe Restaurant заведение за хранене с отлична храна и благородна мисия в подкрепа на младежи в социален риск.

Две награди бяха връчени и в категорията „Публичен образ“:

  • На г-жа Лилия Герасимова, журналист с изключителен принос за съхраняването н автентичната българска кухня по региони, автор на книгата „Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през XX век“
  • На Министерство на здравеопазването – за вдъхновяващата кампания за детското хранене, която министерството проведе в рамките на българското Председателството на Европейския съюз

С награда за „Цялостен принос“ в разширяването на достъпа до добра храна бе удостоен шеф Ради Стамболов – сладкарят ентусиаст, който със завидна енергия и неподражаем устрем се бори за налагане на престижа на професията готвач, за обучението на млади кадри, за запазването на българското кулинарно наследство, за навлизане на световните тенденции у нас.

Министерство на образованието и науката получи наградата в категорията „Държавна политика“ за приноса за развитието на хранителната грамотност сред децата и младежите чрез насърчаването на училищните, извънучилищните, извънкласните дейности и реформата в училищното хранене, която министерството стартира.

Платформа „АГОРА – активни граждански общности за развитие и алтернатива“ бе отличена с награда в категорията „Общинска политика“ за застъпничество и подкрепа на развитието на местните политики за съхраняване на българското кулинарно наследство.

В категорията „Детско хранене“ наградата бе връчена на г-жа Ирена Димитрова, директор на Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и Туризъм“ в Столична община за цялостен принос за развитието на хранителната грамотност сред децата и младежите чрез насърчаването на извънучилищните, извънкласните и младежки дейности в София.

Четири фестивала бяха отличени в категорията „Кулинарен туристически продукт“

  • Фестивал на Киселото мляко– Култура и традиции, с. Момчиловци, общ. Смолян
  • Фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село”, с. Асеново, общ. Никопол, област Плевен
  • Фестивал на хармана”, гр. Харманли, област. Хасково
  • Фестивал на чушката, домата и традиционните храни и производства, с. Куртово Конаре, общ. Стамболийски, област Пловдив

Община Враца бе отличен в категорията „Местни пазари“ за приноса в развитието на фермерските пазари в България.

За „Училище“ бе наградена Земеделската професионална гимназия “Климент Арк. Тимирязев”, гр. Сандански за устойчивия модел за училищно хранене и развитие на хранителната грамотност.

И две детски градини – „Марица“, гр. Пловдив за зеленчуковата градина, поддържана от децата и „Арабела“, гр. Видин за образователните им срещи с местни фермери.

За пръв път бе връчена Общностна награда за Фермерска солидарност на Община Банкя за

„В Интернет има много информация, свързана с храненето. Нека да разчитаме на  надеждните научни доказателства, когато взимаме решение как да се храним и как да храним децата си“ призова проф. д-р Стефка Петрова в представянето на някои митове за здравословното хранене.

„Мултисекторното сътрудничество е ключово за решаване на проблемите със затлъстяването и хроничните заболяване, свързани с храненето при децата. Увеличаването на наличността на здравословни храни, подобряване на информираността и насърчаване на здравословното хранене и физическата активност са част от нааправленията, в които трябда да бъдат насочени усилията“, каза проф. д-р Веселка Дулева, член на работната група „Здравословно хранене“ в екипа на Министерство на здравеопазването за подготовка на Българското председателство на Съвета на министрите на ЕС.

Като основен извод от анализа на резултатите от проведен изследване от Регионална инспекция п о здравеопазване на храненето на децата от 0 до 7 годишна възраст в детските заведения през 2017 бе изведена необходимостта ръководствата на детските заведения целогодишно да контролират изготвянето на седмичните менюта и спазването им.

Интересни резултати от изследването на хранителните системи на градовете представи Радина Бачева, докторант в Болонския университет. Тя представи практики в развитието на градското земеделие и ограничаването на изхвърлянето на храна от Милано, Торонто, Медлин и др.

Като инструмент за постигане на хранителна сигурност бе представено и развитието на  движението ХРАНКООП, обединяващо производители и потребители на чиста храна.

„Съществено условие за разширяването на достъпа до храна от фермери и производители е взаимодействието с общините и развитието на местните продоволствени политики“, подчерта инж. Николай Генов, съучредител на движението.

Темата за храненето в училище предизвика най-голям интерес тази година. Интересни и практични решения за повишаване на хранителната грамотност в детските градини  представиха Гергана Петрова и Марийка Петкова от ДГ „Вълшебство“ – София, Ваня Колева от  ДГ „Здравец“ –  Ихтиман, включващи посещение на производители, приготвяне на храната в детската градина, игри и викторини за здравословни храни.

Вдъхновяващи бяха презентациите за осъществените училищни мостове от учениците на Софийска професионална гимназия по туризъм и 90та ДГ в София, както и от учениците от професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Плевен и ДГ „Иглика“ и ОДЗ „Дружба 1“.

Екип от ученици от Xв клас на Земеделска професионална гимназия „Климент Аркадиевич Тимирязев“, гр. Сандански представиха моменти от практическата работа в рамките на учебния процес – учебно-опитното стопанство, лабораториите за изследване на произведените храни, приготвянето на храна за стола на училището. Учениците особено се гордеят с училищния фреш бар, създаден с подкрепата на директора на гимназията г-н… както и моста с една от детските градини в града, където учениците са приготвяли храна с децата като „посланици на здравето“.

Приготвянето на храна като инструмент за придобиването на умения и социално включване бе представено с проектите на фондация „Светът на Мария от г-жа Мария Джонева „Bon Apetit Кетъринг“.

“Голяма част от младежите предпочитат да се развиват именно във хранително-вкусовата промишленост. Работейки те творят и се чувстват значими със своите изделия“, сподели Георги Колев от Фондация за социална промяна и включване за идеята да стартират социално предприятие с ресторанти HOPe.

„Хранителната грамотност при младите хора се придобива преди всичко у дома, когато децата са ангажирани в приготвянето, сервирането, общото консумиране на храната. С инициативите си фондация ЕкоЦентрик се стреми чрез метода на преживяването да разпространи знание за социалния и екологичен аспект на производството, потреблението и изхвърлянето на храна“, каза Диана Банчева, съучредител на ЕкоЦентрик.

Специално внимание за приноса в съхраняването и популяризирането на българските кулинарни традиции бе отделено на кулинарните фестивали.

„Кулинарните фестивали имат културен и финансов принос за местните общности, в които е провеждат“, каза Емилия Лисичкова от платформа „АГОРА“.

Любопитни факти от провеждането на фестивала на киелото мляко в с. Момчиловци, общ. Смолян сподели Васка Мавродиева. Постиженията и предизвикателствата в съхраняването на кулинарните традиции представи Мария Иванова, съорганизатор на фестивала „Банатски вкусотии – традициите на моето село”, с. Асеново, общ. Никопол.

Г-жа Катя Стоянова сподели предизвикателствата при провеждането на младият Фестивал „На хармана” в  гр. Харманли, а г-жа Емилия Шушарова – на най-стария кулинарен фестивал, известен като фестивал на лютеницата, провеждан в с. Куртово Конаре.

ПРОГРАМА

09:00 - 10:00
РЕГИСТРАЦИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ
10:00 - 10:15
ОТКРИВАНЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА
ПРИВЕТСТВИЕ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ
ПРИВЕТСТВИЯ ОТ ПАРТНЬОРИТЕ
Представители на организаторите и партньорите
10:15 - 10:45
ВРЪЧВАНЕ НА ГОДИШНИ НАГРАДИ „ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА'2018“
10:45 - 11:30
ПЪРВИ ПАНЕЛ
ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА:Публичният образ
Презентатори – представители на държавни институции, общини, медии, производители, граждански организации, изследователи
11:30 - 13:00
ВТОРИ ПАНЕЛ
ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА:Предизвикателства пред общинската продоволствена политика
Презентатори – представители на държавни институции, общини, производители, фермерски пазари, училища, детски градини, изследователи
13:00 - 14:00
КЕТЪРИНГ - ДИСКУСИЯ
с подкрепата на hrankoop.com и zhika-foods.eu
14:00 - 15:00
ТРЕТИПАНЕЛ
ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА:Училищата и Храната
Презентатори – представители на държавни институции, регионални инспекторати на МОН, училища, детски градини, центрове за професионално обучение, професионалисти, изследователи
15:00 - 15:15
КАФЕ - ДИСКУСИЯ
15:15 - 16:30
ЧЕТВЪРТИ ПАНЕЛ
ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА:
Кулинарните фестивали
Презентатори – представители на общини, кметства, читалища, граждански организации, производители на традиционни храни, изследователи
16.30 – 17.00
ЗАКРИВАНЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯ
Регистрация